OG SÅ KAN DER PLANTES
De fleste vandplanter er lette at dyrke, dø af tørst kan de i hvert fald ikke, hvis der er vand i bassinet, og problemer kan faktisk kun opstå, når det drejer sig om at placere dem i den rigtige jord og den rigtige vanddybde.
De mest populære vandplanter er vel fortsat åkander.,De bør plantes i store plantepotter i fed jord og sættes ned i en vanddybde på mindst 50 cm. I bassiner med nedstøbte rør plantes de direkte nede i leret heri. Den fede jord betyder meget for planternes udvikling, let jord holder ikke planterne ordentlig på plads, medens rødderne udvikles, og det giver dårlig trivsel. Åkander bør tages op og omplantes hvert tredie år.
Andre dybvandsplanter, som er værd at eje, er Aponogeton, hvis snehvide blomster holder sig hele sommeren nogle få centimeter over vandspejlet, og Nymphoides, som har meget smukke gule blomster. Disse behandles som åkanderne med hensyn til vanddybde og plantejord.
Udover de her nævnte dybvandsplanter er der også en mængde smukke og spændende planter, som trives på lavere vand, f.eks. Kærmysse, 15-25 cm høj med hvide blomster, ideel til at dække bassinkanterne, Engkabbeleje, 25-30 cm høj, hvide blomster, blanke grønne blade, Engkabbeleje, gul, dobbelt, 25-30 cm høj, Bukkeblad, 15-20 cm høj, dekorative blade og smukke hvide blomster, Dværgdunhammer, 25-30 cm høj, smukke brune frugtstande, Japansk iris, 60-70 cm høj med grønne og hvidstribede blade og blå eller hvide blomster, Gul Sværdlilje, Abeblomst og en hel del flere, og der er flydeplanter, bl.a. Azolia caroliniana, som vokser hurtigt og især bruges, hvor der dannes mange alger. Så mulighederne for at gøre et bassin smukt og frodigt med dekorative planter er altså store, men plantevalg og antal skal selvsagt afpasses efter bassinets størrelse.
Når det ikke lige drejer sig om dybvandsplanter i rør, er det som nævnt lettest at plante i større eller mindre potter, fremstillet til formålet. Husk at gennemvæde jorden med vand, så alt luft presses ud, før potten sættes i bassinet.
Kom aldrig gødning i jorden, når der plantes, det kan skade rødderne ved overdosering, og vandet bliver uklart og forurenet, en håndfuld benmel i plantepotten, men ellers intet.
Og lad planterne stå i bassinet om vinteren. Bassiner af formstøbt plastic/bassindug skal ikke tømmes før frosten sættes ind, og der sker intet, fordi vandet fryser til. Det er meget værre at forsøge at holde liv i planterne ved at tage dem op og opbevare dem på anden vis, da det faktisk er i strid med naturens orden.
Hvis bassinet er støbt i beton, er det dog nødvendigt at tømme det for vand for at undgå frostsprængninger, og i så fald må planterne beskyttes på en eller anden måde, der kan blive lidt vand i bunden af bassinet, og der kan lægges bundter af halm over planterne. Et sådant bundt fugtigt halm vil i reglen være tilstrækkeligt til, at de overlever.
Grønalger kan undertiden være et problem, især hvis vandet ikke iltes med et springvand af en eller anden slags. Bedst hertil er en springvandspumpe, men alligevel kan der i visse tilfælde opstå problemer. Her kan flydeplanter, Azofia caroliniana som nævnt hjælpe, og desuden kan man købe midler, som bekæmper algerne.
Husk blot at følge brugsanvisningen nøje af hensyn til planter og fisk. I surt og »gammelt« vand, er algerne forøvrigt ingen plage, prøv blot at se vandet i en mose. Derfor er der ingen idé i at udskifte vandet tit. En bedre løsning er at sænke en tæt lærredspose med sphagnum ned i bassinet og så evt. skumme vandspejlet med et sommerfuglenet eller lign.
Når bassinet er lavet og livet heri begyndt, vil der senere kunne bygges videre herpå på forskellig måde. Der kan laves vandfald, sten med hul, vandkrukke og indlægges lys, og alt dette gør også vand i haven til noget ganske særligt. Endelig skal det også understreges, at vand tiltrækker fuglene og insekter, og de er jo uundværlige i en levende have.