Træ er uundværlig til mange ting i haven. Det anvendes først og fremmest til lægivende hegn, men der er mange andre muligheder, bænke, træfliser, træbrolægning, træterrasser, pergolaer, plantekummer, udestuer, trapper, sandkasser, klatretårne o.s.v. Det er kønt i sig selv, og trykimprægneret træ er desuden meget holdbart.
VALG OG OPSÆTNING AF HEGN
Der findes mange muligheder at vælge imellem. Almindelige rafter af lærk, fyr og gran, med en diameter på 4-6 og 6-8 cm med og uden bark, er nok de mest velkendte, men derudover er der flettede spånhegn, lodrette og vandrette, samlede i elementer, vindkæppehegn, ru brædder 19 x 100 mm og flere andre.
De mest holdbare er afgjort de afbarkede og trykimprægnerede, uanset om det er runde rafter, brædder eller spåner, og det er helt klart, at stolperne, hvorpå hegnet opsættes, skal være trykimprægnerede, hvad enten de graves i jorden eller skrues fast på betonklodser.
Graves stolperne i jorden, skal de mindst 80 cm ned, og de må ikke være for spinkle. For runde bør diameteren være 10- 12 cm, og for firkantede 75 x 75 eller 100 x100 mm.
Stamp bunden så fast som muligt, før de sættes ned med en afstand af maximalt to meter. Sæt dem derefter nøjagtigt lodret, og stød lerblandet grus ned omkring med en rafte eller lignende, så de virkelig står fast.
Hæld ikke beton ned i stedet for gruset, som det så ofte sker, det skader stolpernes holdbarhed.
Når de står, som de skal, kan rafter, brædder eller elementer sættes på plads. Er det løse rafter eller brædder, så spænd en stram snor vandret til at starte efter. Brug ikke glatte galvaniserede søm i trykimprægnerede brædder, men hellere riflede »kamsøm«, som holder langt bedre. Der bør sættes 2 søm i hver ende, da de ellers »slår sig«, altså let vrides ud af form.
Det ser bedst ud, hvis der fra overkant af hegnet er ca. 5 cm op til toppen af stolperne.
TRYKIMPRÆGNEREDE TRÆFLISER OG BRÆDDER
Træ er meget behageligt at færdes på, når det ikke er vådt og fugtigt. Derfor er en terrasse belagt med træfliser eller brædder absolut udmærket, hvorimod det er mindre godt på gange, hvor man færdes jævnligt, da de i så fald ofte vil være glatte.
Med hensyn til kvaliteten skal lige bemærkes, at dimensionerne på såvel fliser som brædder bør være mindst 25 x 100 mm, og at høvlet overflade er det mest behagelige. Alt for ofte vælges billige træfliser, 19 x 100 mm, eller derunder, men de holder dårligt og flækker let.
Nedlægning bør uanset om det gælder fliser eller brædder ske på såkaldte »strøer«. Det er trykimprægnerede stolper, 75 x 75 eller 100 x 100 mm, som lægges ned på 10 cm komprimeret sand og rettes ind i den ønskede højde. Fyld demæst 3-5 cm sand imellem dem og jævn det, før belægningen sømmes på. Afstand mellem strøerne skal under brædder være ca. 60 cm, og under træfliser bestemmes den af bredden på disse, da de skal stødes sammen på midten heraf.
Fliserne kan sømmes på med »dykkere«, glatte søm uden hoved. De holder dem let på plads, og et søm i hvert flisehjørne er tilstrækkeligt.
Brædder bør sømmes med kamsøm og som på hegn 2 stk. i hvert, 1 cm fra yderkant, og selvfølgelig i alle strøer. De lægges med ca. 5 mm mellemrum og forskydes i samlinger.
TRÆBROLÆGNING
På siddepladser ude i haven er brolægning med træ velegnet og smukt. Den udføres med gennemskårne træklodser af f.eks. elmetræ eller lærk. De skal helst være ens i tykkelse, 10 cm er passende, og de bør udskæres vinkelret på træets længderetning. Laves brolægningen af naturtræ, må der imprægneres af hensyn til holdbarheden.
Sav klodserne ud, og læg dem i 10% blåstensopløsning et par døgn, det er en god og effektiv måde. Blåstenen opløses lettest i varmt vand, og vædsken må ikke hældes i metalbeholdere, da det er et kobbermiddel. Brug et kar af træ eller plastik, så sker der i hvert fald ingen skade.
Nedlægning sker i 10 cm afrettet og komprimeret sand, og der fejes bagefter sand i alle fuger, fladen komprimeres med håndstamper eller pladevibrator, nyt sand fejes ned og vandes et par gange, så er værket fuldendt, brolægningen er fast og stabil og kan holde i mange år.
Den kønneste flade fås, når der bruges naturtræ, da klodserne så er uens i størrelse og lette at lægge tæt sammen, når de blandes.
PLANTEKUMMER
Også hertil er trykimprægneret træ samt brugte jernbanesveller velegnede og smukke, og samtidig er de lette at sætte op.
Trykimprægnerede brædder er lettest at arbejde med, og her gælder som for træflisernes vedkommende, at det er vigtigt at vælge en god dimension på træet for at det kan holde, 38 x 125 mm eller derover er passende.
Begynd med at lave et solidt fundament af stolper, 75 x 75 mm, som graves mindst 60 cm i jorden med en afstand på 60-80 cm alt efter breddernes dimension.
De må gerne stå lodret, altså intet tilbagefald, men de skal »bindes« sammen med tværstivere af brædder på tværs af kummen. Højde over jorden bestemmes af højden på kummen.
Skal der afsluttes med et brædt på fladen, føres de helt op under dette, og hvis der afsluttedes med kantstillede brædder, stoppes et par cm før overkant, og toppen på stolperne saves skråt af, så den ikke bliver synlig.
Før bredderne sømmes på med kamsøm – 2 stk. i hvert af alle stolper -, beklædes hele den udvendige del af stolpefundamentet med sort tagpap eller bassinfolie, lav et overlæg på 4-5 cm ved samlinger, og søm bredderne vandret på med en afstand af ca. 5 mm, derved fås det kønneste resultat. Undgå samlinger lige over hinanden, og sørg for, at bredderne er helt vandrette.