Surbundsplanter​

En stor del af vore bedste prydplanter sætter pris på at vokse i sur jord. Hele lyngfamilien, som omfatter alle sorter hedelyng, klokkelyng, tyttebær, blåbær, rhododendron og mange andre, hører til denne gruppe.

Det er planter, som alle gerne vil eje på grund af deres skønhed, blomsterrigdom og særpræg, og for at give dem de bedste vækstbetingelser, må jorden gøres passende sur, før de plantes heri.

Begrebet »sur jord« misforstås ofte. Mange mener, det er våd og sumpet jord, hvilket er helt forkert, idet en sådan jord ikke indeholder den luft, som er så nødvendig for planterne.

Det, der skal tilstræbes, er en luftig og veldrænet jord, som kun indeholder lidt kalk, og det bedste er en god sphagnum uden tilsætning af kalk eller gødning.

Den skal hverken blandes med jord eller kompost, og heller ikke gødes med svovlsur ammoniak, som så mange tror, for det eneste, som opnås herved er, at den gode spagnum rådner, og så vantrives surbundsplanterne.

Det eneste, der faktisk må blandes i den rene sphagnum er lyngjord fra heden og evt. grannåle, som også er et fortrinligt dækmateriale.

SURBUNDSBEDET

Mange af de planter, som vokser bedst i sur jord, klæder hinanden, og derfor er det nærliggende at samle dem i et surbundsbed.

Dette laves ganske enkelt ved, at den eksisterende jord fjernes ned i en dybde af ca. 75 cm. Hvis bunden er gruset og let optager overflødig vand, fyldes hullet herefter med ren spagnum og er klar til at plante i.

I tilfælde, hvor bunden er svær og leret, bør der nedlægges dræn. Det kan gøres primitivt med et lag sten, men det mest effektive er dog at nedlægge drænrør. Hvis bedet laves i nærheden af større træer eller buske, er det klogt at sætte plastik ned langs kanten af hullet for at hindre rødderne fra disse planter i at trænge herind.

Fyld så meget sphagnum i bedet, at det er hævet lidt over den omliggende jord, og sørg for, at det er fugtigt. Den letteste måde at gøre spagnum i poser fugtigt på er ved at skære et lille hul foroven i sækken og fylde vand heri med en slange, til posen bulner ud, hvorefter den i løbet af en time eller to er gennemfugtet.

Når værket fuldendes med plantning, så lad være med at gå helt ud til kanten af bedet med de større planter. Rødderne skal have en rimelig plads at udvikle sig på til alle sider.​

HVIS DER IKKE LAVES SURBUNDSBED

Det er selvfølgelig ikke en betingelse at lave et specielt bed for at få surbundsplanter til at gro. Man kan udmærket plante dem enkeltvis eller i grupper over hele haven, hvor deres krav til læ og lysforhold opfyldes.

Men den sure jord er nødvendig, og derfor må der så graves store huller til de enkelte planter, hvori der fyldes op med fugtigt spagnum. Også her er det nødvendigt at sørge for, at overflødigt vand ledes bort, og drejer det sig om større planter, f.eks. rhododendron, vil det også betale sig at sætte plastik rundt i kanten af hullet.

Hvis jorden er fed og svær at dræne, så lad være at eksperimentere hermed. Vær i stedet lidt utraditionel, sæt natursten sammen i en rundkreds eller firkant oven på jorden, fyld op med spagnum, og plant heri. På den måde kan der opnås gode resultater, og rigtig arrangeret ser det absolut ikke kunstigt ud.

( Det »overjordiske bed« kan bruges mange andre steder, f.eks. hvis der skal plantes bunddække af skyggetålende buske under større træer. Buskene kan ikke trives mellem træernes rødder, men de kan vokse i et godt muldlag ovenpå, og derved løses problemet på en god måde. )

GØDSKNING AF SURBUNDSPLANTER

Lad som før nævnt være med at bruge den traditionelle svovlsure ammoniak eller andre sure gødninger. En ganske almindelig og neutral blandingsgødning er udmærket. Den skal selvfølgelig være klorfri som al havegødning jo skal, og det vil være passende at gøde jævnligt i løbet af sommeren, når græsplænen og de øvrige planter får deres portion.

Strø gødningen jævnt over hele bedet, ikke ved rodhalsen af hver enkelt plante, det kan være den visse død for dem, som for de fleste andre planter, hvis en sådan fremgangsmåde anvendes.​

Hør mere om dine muligheder

Har du brug for vejledning eller et godt råd, er du velkommen til at kontakte os.

Vi giver naturligvis også et uforpligtende tilbud på en specifik opgave.

Vi glæder os til at hjælpe dig videre i processen.

Kontakt os i dag

Udfyld vores formular med så mange detaljer om dit projekt som muligt og vi vil efterfølgende svare dig hurtigst muligt.

 
 
 
 
Vedhæft fil/billede
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Aktuelt​ hos Elmerhøj Anlægsgartneri A/S

Seneste nyheder, tilbud og jobopslag.

Elmerhøj Anlægsgartneri A/S

Skelhøjsvej 1, 9541 Suldrup

​CVR: 29442703

Kontakt os

Telefon: 98 37 86 06

E-mail: info@elmerhoj.dk