Stauder og stenplanter​

Disse planter er flerårige med enårig top. De findes i et uhyre stort sortiment og kan skabe liv og farver i haven fra tidligt forår til langt hen på efteråret. Og det er let at finde egnede steder at plante dem, dels varierer de meget i størrelse, og dels egner nogle sig til sol, andre til halvskygge og en del gror også fint i helskygge. Ligeledes kan der findes sorter til alle jordarter.

ANVENDELSE

Stauderne kan plantes i staudebede, hvor flere sorter plantes sammen i grupper af varierende størrelse. Desuden egner mange sig som solitærplanter. Det er også muligt at lave stauderabatter med en enkelt eller to sorter eller simpelthen anvende et hjørne af haven som staudehave.

Staudebedet er nok det, der kan volde de fleste problemer med hensyn til sammensætning af sorterne, da der skal tages hensyn til højde, farve, blomstringstid o.s.v., men det er let at flytte rundt med planterne, og derfor ikke en umulig opgave at lave et smukt bed selv.

Læ er af stor betydning for et godt resultat, og et staudebed bør have en baggrund i form af hæk, prydbuske, hegn eller lignende, og allerbedst er det faktisk, hvis der mellem bed og baggrund lægges en sti. Det giver en større dybde i bedet og rødder fra hæk eller buske vil ikke genere stauderne.

Stenplanterne omfatter et stor gruppe af lave og ofte pudedannede planter. En del er velegnede til plantning i mure, og andre passer fint i bede med grupper af natursten. Desuden er der mange gode bunddækkeplanter i det store udvalg, som findes.

PLANTNING

Før stauder eller stenplanter plantes, er det vigtigt at jorden er fri for ukrudt, og at den er løs, bekvem og fugtig. Hvis der skal plantes i »tung« jord, så gør den lettere ved at blande sand heri. I den lette jord gør et lag spagnum underværker.

Bedste plantetidspunkt er for de fleste sorter lige efter afblomstring, men det kan jo ikke praktiseres, når et bed skal anlægges. Her er august-september det ideelle tidspunkt, og skal der plantes om foråret, er maj den bedste måned. Det væsentlige er, at jorden er varm og fugtig, så planternes rodudvikling hurtigt kommer i gang. De skal have rodfæste før vinteren.

Træd ikke jorden for fast, men vand efter plantning. De fleste stauder forhandles i potter, og før de tages af potten, må jorden også her være gennemfugtet.

Ældre stauder og stenplanter må for de fleste sorters vedkommende omplantes. De breder sig udad ved den årlige tilvækst, nogle mere end andre, og hvis der ikke gribes ind, vil de mest robuste kvæle de mere sarte. Når der omplantes, er det de yderste og nyeste dele, der anvendes. Efter opgravning deles planterne, evt. med en kniv, og det ønskede antal tages fra, hvorefter resten kan laves til kompost eller foræres/byttes bort. Er det planter med kraftig, top, bør de nedskæres i forbindelse med omplantningen. Nogle stauder kan stå en lang årrække uden omplantning, det gælder f.eks. pæoner, brudeslør, havegloxenia og vortemælk.

Planteafstande kan ikke anføres generelt, da størrelsen på de enkelte sorter er så varierende, men der bør plantes tæt, jorden skal dækkes, en afstand på 25 cm for de små og svagtvoksende, og 50 cm for de mere kraftigvoksende må siges at være maximum. Plant i grupper på mindst tre, og for mindre stauder fem, hvis der ikke er tale om solitærplanter.​

STAUDEBEDETS PLACERING

Alt efter valg af sorter kan et bed jo placeres mange steder, men det bedste er dog i nord- eller østsiden af haven, hvor blomsterne kan nyde godt af syd- og vestsolen. Hvis bedet samtidig lægges, så det ses bedst på »den lange led«, altså ikke direkte forfra, vil det tage sig bedst ud, idet man så ikke på afstand bemærker de sorter, som er ovre blomstringen, eller måske endnu ikke rigtig er begyndt, og derfor er knap se dekorative at se på.​

staude5

PASNING

I forbindelse med nyplantrting eller omplantning gives et drys klorfri blandingsgødning, 3 kg pr. 100 m2 er passende. Desuden gødes efter den almindelige gødningsplan, men pas på, der ikke gives mere, så væksten før blomstring bliver for kraftig og dominerende.

Opbinding er for en del sorters vedkommende påkrævet. Mindre bambusstokke er velegnede hertil.

Visne blomster fjernes med saksen, hvis der ikke er tale om dekorative frøstande.

Renholdelse må foretages i nødvendigt omfang. Bedste redskab er vel nok en lille tregrenet kultivator, men er jorden ren og bedet plantet tæt til, kan planterne holde det meste ukrudt nede selv.

Sygdomme og skadedyr bekæmpes med egnede midler, når de ses. Det sker, at stauder får virus, som ikke kan fjernes. I reglen viser det sig ved svag vækst, svigtende blomstring og krøllede blade. Sådanne planter skal ryddes med hård hånd, når angreb konstateres.

Vinterdækning er en klog foranstaltning som kan redde sarte sorter i den kolde tid. Der kan dækkes med spagnum og granris, og planternes visne top bør bør først fjernes om foråret, da den både luner og holder på det, der iøvrigt dækkes med.​

Hør mere om dine muligheder

Har du brug for vejledning eller et godt råd, er du velkommen til at kontakte os.

Vi giver naturligvis også et uforpligtende tilbud på en specifik opgave.

Vi glæder os til at hjælpe dig videre i processen.

Kontakt os i dag

Udfyld vores formular med så mange detaljer om dit projekt som muligt og vi vil efterfølgende svare dig hurtigst muligt.

 
 
 
 
Vedhæft fil/billede
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Aktuelt​ hos Elmerhøj Anlægsgartneri A/S

Seneste nyheder, tilbud og jobopslag.

Elmerhøj Anlægsgartneri A/S

Skelhøjsvej 1, 9541 Suldrup

​CVR: 29442703

Kontakt os

Telefon: 98 37 86 06

E-mail: info@elmerhoj.dk