Plantning​

​Under hvert enkelt afsnit om de forskellige træagtige planter er anført specielle krav, som evt. må opfyldes, men for ikke at gentagne generelle betingelser for plantning og plantetidspunkter, omtales de her under et, og jeg vil tilråde et grundigt studium heraf, da alt for mange planter ikke får den rigtige start på grund af forkert behandling og forkert plantetidspunkt.

PLANTETIDSPUNKTER

Vi kan købe træagtige planter, såvel løvfældende og stedsegrønne med klump i lærredsemballage, i containere (potter) eller som barrodede.

Er der tale om klump- eller containerplanter, kan de praktisk taget plantes året rundt under forudsætning af, at jorden ikke er frossen om vinteren, at den ikke er for tør om sommeren, og at der kan vandes.

Dog skal det understreges, at det er bedst at plante stedsegrønne planter enten i forårsmånederne eller det tidligere efterår, da de derved har mulighed for at udvikle rødder i jorden, der kan transportere det vand til toppen, som de også har behov for om vinteren.

Drejer det sig om løvfældende planter med bare rødder, hæk- og læplanter, roser og forskellige buske og træer, stiller sagen sig anderledes.

En plante med bare rødder vil jo i modsætning til klumpplanter helt miste jordforbindelsen ved flytning. Og det kan den ikke tåle i vækstperioden. Altså er den bedste plantetid for barrodede planter i deres hvileperiode. Det vil sige fra de kaster løvet om efteråret og til nyt bryder frem om foråret. I dette tidsrum kan man stort set flytte rundt med dem uden risiko og efter behag, også når det drejer sig om større buske eller måske mindre træer, men selvfølgelig under forudsætning af, at rodnettet bevares så godt som muligt.

FØR DER PLANTES

Fra planterne hentes i planteskolen eller hos plantehandleren og til de er plantet, er der en kritisk periode, hvor de kan skades ved udtørring, det gælder især om foråret.

Et par timer i solen kan være ødelæggende, så pas på, det ikke sker. Sørg for beskyttelse af både rod og top under transport, og grav straks efter hjemkomst en rende i jorden, helst et skyggefuldt sted , sæt planterne heri, løs i den forbindelse planter, som er bundet sammen, fyld jord på rødderne og vand grundigt. Hvis det drejer sig om klump eller potteplanter, som skal plantes straks, kan de stilles på fliser eller et udbredt stykke plastic, som i forvejen er vandet, og hvor en sprinkler let kan holde dem j ævnt fugtige.

plantn4

PLANTNINGEN

Plant så vidt muligt i et godt muldlag og på løsnet undergrund. Grav rigeligt store huller, og sørg for, at rodspidserne udbredes godt og ikke bøjes opad. Hvis en jord er meget hård eller måske fuld af rødder fra nærstående træer, er det bedre at lave et plantebed ovenpå jorden fremfor at plante i den eksisterende hårde eller udpinte jord.

Se skitse af et sådant bed.

Barrodede planter sættes ned i plantehullet, i reglen lidt dybere end de har stået i planteskolen. Fyld derefter jord på, ryst den ned mellem rødderne, træd fast om planten og gennemvand jorden, hvis den er tør. Vand i mindst en cirkel på 50 cm., og gør det grundigt, mindst 30 liter pr. plante.

Klumpplanter sættes ned i det opgravede hul, knuder på lærredet skæres over, jorden fyldes forsigtigt i plantehullet, og den trædes lempeligt til uden at ødelægge klumpen.

Potteplanter plantes på samme måde, dog selvfølgelig med den forskel, at her fjernes potten først, og potteklumpen bør være fugtig.

I begge tilfælde vandes der, hvis jorden er tør.

Kom aldrig gødning i plantehullet. Det sker tit, at der anvendes såvel staldgødning som kunstgødning i forbindelse med plantning, men lad være. De nye planter har ikke umiddelbart behov for gødning, og der er stor risiko for at svide rødderne herved. Vent derfor og gød siden ovenpå jorden.

Beskadigede rødder klippes af før der plantes.

Og lige til slut: Tænk på de nye planter i tørre perioder, de har mere behov for jævnlig vanding end ældre planter med veludviklede rødder.​

Hør mere om dine muligheder

Har du brug for vejledning eller et godt råd, er du velkommen til at kontakte os.

Vi giver naturligvis også et uforpligtende tilbud på en specifik opgave.

Vi glæder os til at hjælpe dig videre i processen.

Kontakt os i dag

Udfyld vores formular med så mange detaljer om dit projekt som muligt og vi vil efterfølgende svare dig hurtigst muligt.

 
 
 
 
Vedhæft fil/billede
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Aktuelt​ hos Elmerhøj Anlægsgartneri A/S

Seneste nyheder, tilbud og jobopslag.

Elmerhøj Anlægsgartneri A/S

Skelhøjsvej 1, 9541 Suldrup

​CVR: 29442703

Kontakt os

Telefon: 98 37 86 06

E-mail: info@elmerhoj.dk