I gamle dage blev en meget stor del af jorden i en have brugt til kartofler, jordbær og diverse grønsager. Så skiftede tiderne. Pludselig havde det ingen interesse at dyrke alle disse kulturer selv, men billedet har vendt sig igen, nu er køkkenhaven atter en uundværlig del i mange haver.
Og det er kun godt, for det gælder her som for de frugtbærende buske og træer, at det, der høstes i egen have, smager langt bedre end det, der købes.
STØRRELSE OG BELIGGENHED
Hvor stort plads, der skal afsættes til dyrkning af køkkenurter, afhænger selvfølgelig af forbrug og lyst til at avle dem selv, men mindre end 5 x 10 meter, bør den ikke være, hvis den skal rumme de mest populære kulturer, der er behov for sommeren igennem.
Og tendensen går som nævnt i modsat retning, køkkenhave og frugthave udvides på bekostning af prydhaven.
Beliggenheden er vigtig. Hvis jordforholdene betinger det, så læg den så tæt ved bagdøren som muligt, og tænk på sol og læ, det betyder meget for udbyttet. I skygge vil planterne vantrives, og i blæst bliver de forpjuskede og dårlige.
TÆNK PÅ VEKSELDRIFT
Rækkerne i en køkkenhave skal helst vendes på den korteste led. Derved opnås et godt sædskifte, hvilket ikke er tilfældet, hvis det modsatte praktiseres med få og lange rækker, som det ofte ses.
Med korte rækker og en god vekseldrift er det let at placere kulturerne rigtigt i forhold til hinanden og at så eller plante, efterhånden som tiden er inde hertil.
Desuden undgås mange besværligheder i form af sygdomsangreb som f.eks. jordbærmider, jordbærål, kartoffelål og kartoffelbrok, der ellers let vinder indpas, når de samme ting dyrkes samme sted år efter år.
Lav en plan, som med evt. ønskede ændringer følges år efter år, så er det hele nemt at styre. Og så skal det lige bemærkes, at det jo ikke nødvendigvis behøver at være et sammenhængende areal, som bruges til køkkenhave og til krydderurter. De sidstnævnte kan dyrkes mange steder i prydhaven, hvor der er en lun og åben plet, og køkkenhaven kan udmærket deles op i flere afsnit, adskilt af flisegange eller lignende.
Man kan også dyrke en mængde kulturer i beholdere, spande eller kasser. Der er masser af muligheder, når fantasien sættes lidt i gang.
DYRKNING
Læ og sol er som nævnt betingelser, som må opfyldes. Og så skal jorden være i orden. Et godt muldlag med tilstrækkelig stort indhold af næringsstoffer og kalk er helt givet det bedste, men der.kan også avles godt på let jord, når der gødes, kalkes og vandes rigtigt.
Jordforbedring kan let praktiseres med kompost og gødningsberiget spagnum, og det allerbedste er selvfølgelig, hvis man kan tilføre naturgødning, som udlægges om efteråret, nedgraves eller kultiveres om foråret.