Der er selvsagt en grænse for, hvor stejle skråninger, der kan laves, og jordarterne betyder også en hel del her, f.eks. holder lerjord bedre end sandjord for at nævne yderpunkterne, i praksis regner man med, at den stejleste skråning i ler kan laves 1: 1,25, altså 1,25 meter vandret ud fra skråningens øverste kant og herfra 1,00 meter lodret ned.
I sandjord regnes et anlag på 1:1,50 for det maximale, altså en mere jævn eller flad skråning.
Dog bør skråninger med disse hældningsgrader undgås i haven, de vil være for stejle, for vanskelige at færdes på og beplante. Græs vil også have svært ved at holde og være besværligt at slå.
Regn derfor med maximal hældningsgrad 1:2, som vist på skitsen, når det drejer sig om beplantede skråninger, og med 1:3, altså en endnu fladere skråning, når der skal sås græs herpå.
INGEN GØDSKNING ELLER KALKNING FØR FINREGULERING
Når jordarbejdet er udført, er der basis for at græs og planter vil vokse godt og frodigt.
Det eneste som nu mangler, er finregulering af overfladen, som bedst udføres med skovl og rive.
Erfaringsmæssigt ved jeg, at mange før finreguleringen tilfører jorden kalk og gødning. Det sker i bedste mening, men jeg vil alligevel fraråde, at det gøres, før jorden er helt finplaneret, det resulterer blot i, at gødning og kalk vil blive flyttet rundt sammen med de øverste jordlag, og så er det langtfra jævnt fordelt bagefter.
Vent altså med at gøde og kalke, til jorden er helt planeret og haven anlagt. Det kan sagtens nås.
JORDENS PLEJE FREMOVER
Når jorden er behandlet rigtigt, før der plantes og sås i den, er grunden lagt til en god have, men det kræver, at den passes ordentligt fremover. Det må gødes, kultiveres, tilføres kompost o.s.v., og uønsket vegetation skal bekæmpes de første år, medens planterne vokser.
Når den dag oprinder, hvor jorden både er helt i balance, fri for ukrudt og velkultiveret, bør der plantes bunddække under alle større planter. Her kan vi lære af naturen, hvor jorden altid dækkes af vegetation overalt, når forholdene betinger det, og sikkert er det, at jorden i haven også har det bedst under et grønt dække af bundplanter fremfor at ligge bar og udsat for solens stråler. Vær forøvrigt opmærksom på, at jo dybere, der rodes i jorden, des mere ukrudtfrø vil der spire frem. Brug derfor kun redskaber i de allerøverste jordlag, helst ikke dybere end ca. 2 cm.
NÆRINGSSTOFFER OG MANGELSYMTOMER
Planter og græs kræver jævnlig tilførsel af gødning, og jordens reaktionstal, som oplyser om kalkindhold, skal være i orden, derfor bør der mindst hvert tredie år udtages en jordanalyse, en standardanalyse, som fortæller, hvad jorden indeholder af kalk, kali og fosforsyre samt evt. magnesium. Disse næringsstoffer skal jorden indeholde i bestemte mængder, som står i rigtigt forhold til hinanden. De kaldes i fagsproget for makronæringsstoffer, og hvis der er mangel på bare et af stofferne, kan havens vækster ikke udnytte de andre fuldt ud.
Udover makronæringsstofferne skal jorden indeholde mikronæringsstoffer, små mængder af jern, mangan, svovl, ilt, brint, bor, zink og kobber, men disse mikronæringsstoffer vil der i reglen ikke være mangel på, når der gødes rigtigt med en alsidig blandingsgødning.
MANGELSYMPTOMER
Man kan godt i nogen grad selv se på planterne, om de mangler noget, symptomerne viser sig således.:
Kvælstofmangel: Lys bladfarve, dårlig vækst, stærkt farvede frugter.
Kvælstofovermål: Lys bladfarve, dårlig vækst, stærkt farvede frugter. Alt for mørkeblade, unaturlig stærk vækst.
Fosforsyremangel: Som anført for kvælstof, ses meget sjældent.
Fosforsyreovermål: Svækket vækst, smalle lysstribede blade.
Kalimangel: Små grønne blade – svedne bladrande – lyse striber i bladene.
Manganmangel: Svag vækst, små blade, gule mellem ribbeme, grønne langs ribberne. (Ses sjældent, hvis jordens kalkindhold er i orden).
Jernmangel: Meget lyse blade. Skyldes i reglen for meget kalk.
Magnesiummangel: Døde brune pletter på bladene, omgivet af rødfarvning, ses i reglen kun, når der er mangel på kalk i jorden.
Bormangel: Ses fortrinsvis på selleri, som får hjerteforrådnelse.
Viser disse symptomer sig, kan det altså være vejledende om, at der er noget galt, men hvis det blot er en enkelt lys plet på et blad, kan der selvfølgelig ikke udledes noget heraf.
Man kan også se, om en jord mangler kalk, blot ikke hvor meget. Kalkmangel viser sig ved, at jorden bliver tung og ubekvem, og ofte kommer der mosagtige vækster i overfladen.
Alle disse ting kan man altså selv iagttage, og gribes der ind i tide, betyder det meget for havens sundhed og frodighed. Alfa og Omega er, at jorden skal være i orden, det er grundlaget for, at haven bliver en voksende glæde.
Og så skal der selvfølgelig gødes i nødvendigt omfang hvert år. Få råd herom af en fagmand.
Gødningen skal udstrøs jævnt for at væksten bliver ensartet.