Havens træer​

Træer er uundværlige elementer i haven, byerne og naturen. Smukke, forskelligartede, karaktergivende, egnede som solitærplanter, altså enkeltstående, eller i busketter og som læ.

Et træ, rigtigt valgt og placeret, bliver med årene meget værdifuldt for omgivelserne og er også i højere grad end andre planter med til at rense den luft, vi indånder.

Men man skal tænke sig godt om, når træer vælges og plantes. De kan ikke som stauder, roser eller mindre buske senere hen flyttes rundt efter behag, og skal derfor placeres på steder, hvor de kan vokse frit langt ud i fremtiden.

Alt for ofte tænkes der for lidt herpå, og det er heller ikke altid de egnede træer, der plantes. Mange går og drømmer om en blodbøg eller lind magen til den, man husker fra barndommen i præstens store have derhjemme, eller måske et rigtigt kastanietræ, som både blomstrer smukt og siden giver kastanier, som ungerne kan lege med, lave dyr af o.s.v. Men det er altså ikke lige sagen at få så store træer ind i nutidens mindre haver, for de kan ganske enkelt ikke være der uden at det går ud over meget andet med tiden.

Undertiden ses også egnede træer, f.eks. hængebirk, plantet alt for tæt på huset, og det kan være lige så galt.

Altså skal de rigtige træer plantes de rigtige steder, der skal tænkes på den skygge, de med tiden vil give, og på rødderne, som kan være hårde ved andre planter. Det er også klogt at kaste et blik over til naboer og se, hvad der er plantet, for der er ingen ide i at plante et smukt træ, hvis der i forvejen står et lige på den anden side af skellet. Altså: Plant med plan og vælg de rigtige træer.

UDVALG AF TRÆER TIL MINDRE HAVER

Blandt løvfældende er der den alm. birk eller vortebirk, Betula verrucosa, hængebirken, Betula verrucosa tristis, alm. røn, Sorbus acuparia, ildløn, Acer ginnala, hvidbroget løn, Acer negundo ‘Variegatum’ , rødtjørn, Crataegus ‘Paul Scarlet’, paradisæble og japanske kirsebær i flere sorter, hjortetaktræet, Rhus thypina og desuden æble-, pære-, blomme- og kirsebærtræer, der udmærket kan anvendes som karaktergivende og smukke træer i prydhaven, og som vi ovenikøbet kan høste frugterne på.​

Og af nåletræer er der den jugoslaviske søjlegran, Picea omorica, cedertræet, Cedrus atlantica ‘glauca’, hængecypressen, Chamaccyparis notkaensis ‘Pendula’, den koreanske ædelgran, Abies koreana, balsamgran, Abies balsamea, ægte blågran, Picea pungens ‘Glauca’ o.a., penselfyr, Pinus Parviflora ‘Glauca’ og vandgran, Metasequoia glyptostroboides.

En del flere træer er også egnede, især hvis haven har en vis størrelse, der er faktisk mange muligheder, men de nævnte sorter repræsenterer et passende udvalg af de bedste, og vil man plante andre, så se i faglitteraturen eller spørg fagmanden, før træet købes, for det er som sagt et betydningsfuldt valg, der skal træffes.

PLANTNING OG PLANTETIDSPUNKTER

Se siden plantning, men vær opmærksom på, at det for højstammede træer og for træer over en vis størrelse vil være nødvendigt at støtte dem ved opbinding for at de ikke skal stå og rokke i blæst, så rodudviklingen hindres og formen ødelægges.

Brug trykimprægnerede pæle til formålet, mindst 4-6 cm i diameter, bank dem 60-70 cm ned i plantehullet før plantningen.

Opbinding til stokken kan ske på flere måder. Der fås specielle bånd og plastikkæder til formålet, men gamle nylonstrømper og flere andre ting kan anvendes. Det primære er, at bindingen støtter og ikke snærer.​

Hør mere om dine muligheder

Har du brug for vejledning eller et godt råd, er du velkommen til at kontakte os.

Vi giver naturligvis også et uforpligtende tilbud på en specifik opgave.

Vi glæder os til at hjælpe dig videre i processen.

Kontakt os i dag

Udfyld vores formular med så mange detaljer om dit projekt som muligt og vi vil efterfølgende svare dig hurtigst muligt.

 
 
 
 
Vedhæft fil/billede
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Aktuelt​ hos Elmerhøj Anlægsgartneri A/S

Seneste nyheder, tilbud og jobopslag.

Elmerhøj Anlægsgartneri A/S

Skelhøjsvej 1, 9541 Suldrup

​CVR: 29442703

Kontakt os

Telefon: 98 37 86 06

E-mail: info@elmerhoj.dk