Havens prydbuske​

Her er der tale om en uendelig stor gruppe planter, som varierer i størrelse, form, væksthastighed, blomstring og meget andet.

Nogle er dværgbuske med lav og tæt vækst, andre bliver middelstore og er oprette og risede eller måske overhængende i grenene. Og der er prydbuske, som kan vokse under så at sige alle forhold, skygge, sol, tør jord, våd jord, i læ eller i blæst, under større træer, i sur jord og i kalkrig jord.

Der er blomstrende buske, bærbærende buske, en kombination af begge dele, og buske med pragtfulde høstfarver eller løv, som er grønt, hvid- eller gulbroget, rødt eller gult. Buske med stedsegrønne eller meget karakteristisk formede blade, med spiselige frugter, og med giftige. Nogle blomstrer om vinteren, andre i det tidlige forår eller i løbet af sommeren, og nogle om efteråret, altså rummer prydbuske en rigdom af muligheder, når der skal vælges planter til haven.

ANVENDELSESMULIGHEDER

Da udvalget er så stort og varierende, er der mange, men det må fastslås, at prydbuske er karaktergivende elementer i haven, og det er deres forskellige egenskaber, som i høj grad er medbestemmende for, hvor de plantes.

De sorter, som tåler blæst, kan anvendes i lægivende busketter, de blomstrende og dem, der har særpræget og dekorativt vækst, plantes, hvor vi virkelig kan nyde synet af dem.

De kraftigvoksende sorter kan plantes, hvor der hurtigt ønskes en dækkende og måske også støjdæmpende plantning, og de skyggetålende under træer eller på nordsiden af huset.

Mindre buske kan plantes i bede mellem stedsegrønne planter og roser, mange er egnede til fritvoksende hække, og rigtigt sammenplantet i større og mindre grupper egner forskellige sorter sig i høj grad til at give haven dens fremtidige form langt ud i fremtiden. En del sorter er også egnede til espaliering.

PLANT I »BILLEDER«

Dermed menes, at det er forkert helt kritikløst at købe en mængde forskellige buske, enten efter farvestrålende billeder i et katalog, eller fordi man har set dem i fuldt flor et sted.

For det er trods alt begrænset, hvor mange prydbuske, der kan være i en almindelig have, og står der kun en enkelt af hver, vil det blive en rodet forestilling, uanset hvor kønne hver især er.

Plant i stedet i mindre eller større grupper, og søg at sammensatte sorter, som klæder hinanden i vækstform, blade og blomstring. Altså »plant et billede«.

Det er lettere sagt end gjort, f.eks. ser en Forsythia og en Ribes kønne ud sammen, når de blomstrer, men løv og vækst er meget afvigende, altså bør de ikke plantes sammen. En forædlet guldregn passer fint bag et par syrener, og vil også egne sig som baggrund for en gruppe bjergfyr, men plantes syrener og fyr sammen, bliver billedet forkert. Tal med en erfaren fagmand om ønsker og rigtig sammenplantning.

​PLANTEAFSTANDE

Afstand mellem planterne vil selvfølgelig afhænge af sorterne, regn med ca. 100 cm mellem mindre buske og 150-200 cm mellem større.

Plant ikke for tæt på hække, og lad planter med særlig dekorativ vækst stå ret frit, underplantet med egnet bunddække.

PLANTETID

Buske med klump eller i container kan plantes året rundt, og barrodede planter i tiden fra oktober til juni. Større buske kan med held omplantes i vintermånederne, foretag evt. udtynding eller nedskæring i forbindelse hermed, og plant dybt.

PASNING

Renholdelse, gødskning, vanding, samt sygdoms- og skadedyrsbekæmpelse må foretages i fornødent omfang, men prydbuske kræver ikke den store indsats. De fleste er robuste og lette at have med at gøre, og når jorden er renset for ukrudt, er de i høj grad egnede til at plante bunddække under.

Visse sorter er frostfølsomme og bør vinterdækkes med granris, andre, f.eks. sommerfuglebusken, Buddleia, skæres helt tilbage hvert forår.

Beskæring er iøvrigt et område, som ikke må forsømmes, når planterne har en vis alder, for ved rigtig brug af saks og sav kan vi holde dem i en passende størrelse og få ny tilvækst til erstatning for de grene, som fjernes.

Pas på, at buskenes naturlige vækstform bevares.​​

havens2

Normalt foretages beskæringen i vintermånederne, men bedste tidspunkt er i august.

Søg iøvrigt yderligere oplysning hos fagfolk eller læs faglitteratur herom. Det vil føre for vidt at komme nærmere ind på emnet her, men det er som sagt en meget vigtigt ting, der ikke må forsømmes.​

Hør mere om dine muligheder

Har du brug for vejledning eller et godt råd, er du velkommen til at kontakte os.

Vi giver naturligvis også et uforpligtende tilbud på en specifik opgave.

Vi glæder os til at hjælpe dig videre i processen.

Kontakt os i dag

Udfyld vores formular med så mange detaljer om dit projekt som muligt og vi vil efterfølgende svare dig hurtigst muligt.

 
 
 
 
Vedhæft fil/billede
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Aktuelt​ hos Elmerhøj Anlægsgartneri A/S

Seneste nyheder, tilbud og jobopslag.

Elmerhøj Anlægsgartneri A/S

Skelhøjsvej 1, 9541 Suldrup

​CVR: 29442703

Kontakt os

Telefon: 98 37 86 06

E-mail: info@elmerhoj.dk