​Bunddækkeplanter

​En jord skal ikke være nøgen, men dækket af planter. Ude i naturen kan vi iagttage, hvordan vegetationen hurtigt dækker den, når der intet gøres for at hindre det.

Derfor bør bunden i haven også være grøn. Det ser smukt og frodigt ud, letter vedligeholdelsen og modvirker udtørring og fordampning fra jordoverfladen.

Og der er masser af muligheder at vælge imellem blandt lave helt krybende vækster, som kan trives under større planter, f.eks. hasselurt, skovmærker, buxbom, krybende tax, cotoneaster, benved, bispehus, guldjordbær, bjørnegræs, vintergrønt, vinterglans, vedbend, enebær, perikon, havemyrte, bregner o.a., samt lave stauder, stenplanter, løgvækster og sommerblomster. Altså et meget righoldigt sortiment, hvori det er let at finde planter, som kan trives under de forhold, der bydes på.

FØR DER PLANTES:

Bunddækkeplanter kan holde en jord ren, men de kan ikke kvæle vilde ukrudtsplanter, som er der i forvejen. Derfor er det af stor betydning, at disse er udryddet helt, før der plantes. I en nyanlagt have vil det derfor være klogt at vente et par år og bruge denne tid til at rense jorden.

Dette sker bedst og lettest, når der kun arbejdes i de allerøverste jordlag, og ikke ved dybdebehandling, som blot bringer nyt ukrudtsfrø op til overfladen.

PLANT STORE PARTIER:

Når der plantes bunddække, skal det ikke kun være enkelte småplanter hist og pist, men et areal af en vis størrelse med samme slags. Derved opnås en langt bedre virkning.

Søg oplysning hos fagfolk om, hvor mange planter, der normalt anvendes af en bestemt sort til at dække en kvadratmeter. Få samtidig at vide, om det er planter, som kan deles. Så kan der startes med lidt mindre antal, og efterhånden som de vokser til, kan de opformeres ved deling og omplantning.

BUNDPLANTER UNDER STØRRE TRÆER:

Et stort problem i mange haver, hvor der er en randplantning af større træer, er at skaffe læ mod den træk, som er herunder. Her kan plantes robuste buske som fjeldribs, gedeblad og pibekvalkved, men det er væsentlig, at de får ordentlige vækstbetingelser, altså ikke plantes nede i den udpinte jord under træerne. Læg i stedet et lag godt muldjord, 30 cm., ovenpå den eksisterende bund, og plant heri, så vil planterne trives og hurtigt blive lægivende.

PASNING:

Bunddækkende planter letter som nævnt vedligeholdelsen og befrier os fra mange trælsomme timer med hakke og kultivator, men til gengæld må vi sørge for, at de virkelig gødes og vandes, så de trives godt. Visse sorter, f.eks. Primula, må omplantes jævnligt, og andre må skæres tilbage med års mellemrum. Høje ukrudtsplanter vil også kunne så sig selv heri og må rykkes op inden frøsætning og i kompostbunken, men det er overkommeligt, og sikkert er det, at når først planterne har bredt sig og er vokset sammen til grønne flader under de større planter, trives disse langt bedre, og haven bliver endnu smukkere herved.​

Hør mere om dine muligheder

Har du brug for vejledning eller et godt råd, er du velkommen til at kontakte os.

Vi giver naturligvis også et uforpligtende tilbud på en specifik opgave.

Vi glæder os til at hjælpe dig videre i processen.

Kontakt os i dag

Udfyld vores formular med så mange detaljer om dit projekt som muligt og vi vil efterfølgende svare dig hurtigst muligt.

 
 
 
 
Vedhæft fil/billede
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Aktuelt​ hos Elmerhøj Anlægsgartneri A/S

Seneste nyheder, tilbud og jobopslag.

Elmerhøj Anlægsgartneri A/S

Skelhøjsvej 1, 9541 Suldrup

​CVR: 29442703

Kontakt os

Telefon: 98 37 86 06

E-mail: info@elmerhoj.dk